Akika Kurbanı

 


Akika kurbanı, İslam dinine göre yeni doğan çocuk için kesilmesi müstehap olan kurbana denir. Akika kurbanı, çocuğun doğmuş olduğu günden buluğ çağına kadar kesilebilse de çocuğun doğumunun yedinci günü kesilmesi daha faziletli olarak nitelendirilir. Aynı gün içerisinde çocuğa isim verilmesi ve saçı ağırlığınca altın ya da değeri miktarınca sadaka verilmesi müstehap olarak addedilir. Akika kurban eti, ebeveyn dahil herkes tarafından yenilebilir.

Akika kurbanı, çocuğun sağlıklı doğması ve ebeveynin ona kavuşması sebebiyle kesilir. Bir nevi Allah’a karşı şükür vesilesidir. Cinsiyet fark etmeksizin her çocuk için kesilebilir. Allah’a yakın olup şükretmek böylelikle gösterilmiş olur. Bu türde hareketler, İslam dinine gönül vermiş tüm Müslümanlarca kutsal kabul edilir ve bu türde eylemlere girişilmeye çalışılır.

Akika Kurbanı Nedir?

Evladın doğumundan kaynaklı şükür amaçlı kesilen kurbana, akika kurbanı denir. Akika kurbanı kesilen gün, yeni doğan bebeğin saçı da kesilir. Yeni doğan bebeğin sağlığı ve varlığı için Allah adına kesilir. Kurbanda önemli olan unsur, niyet olup doğmuş olan bebeğin cinsiyetinin herhangi bir önemi yoktur. Bebek, dünyaya sağlıklı gelmiştir ve yaşamı boyunca sağlıklı olması Allah’tan dilenir.

Akika kurbanı, kişinin kendisi tarafından kesilebileceği gibi adak kurbanı gibi bağış olarak da herhangi bir kuruluşa verilebilir. Böylelikle adak bağışı gibi akika kurbanı da maddi imkanlar ölçüsünde bağış olarak sunulabilir.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mobil Sohbet

Boşanma Avukatı

Sevgililer İçin Güzel Sözler